Följ oss! Följ oss på YouTube! Följ oss på MySpace! Följ oss på Twitter! Följ oss på Facebook!

30 saker du måste göra i sommar!

Text: Redaktionen
Publicerad: 2011-05-24

Slösa inte bort sommardagarna på skitsaker. Slitz ger dig 30 anledningar till att inte sommarjobba!

Tristess? Vi vet hur det är. Att slösa bort de få sommardagar vi svenskar har på att fika med gråhåriga släktingar samtidigt som årets sommarplåga skrålar ur radion är knappast den sommar du hade i åtanke för fyra månader sedan. Då planerade du och polarna sommarens alla högt flygande planer med både äventyr och vilda fester, planer som kanske inte ser ut att bli av. Men om nu moster Elsas kanelbullar känns närmare än ett surfingläger i Frankrike bör du tänka om. På de kommande sidorna finner du allt du ska göra för att solskenet år 2011 ska bli så hett som möjligt. Upplev ditt livs ballaste sommar med hjälp av Slitz stora lista över vad du kan göra med några veckors ledig tid!

1. Prova Kiteboarding

Stundtals luft, stundtals vatten.
Med kiteboard får du två äventyr i ett!

Kiteboard är ganska likt wakeboard, den enda skillnaden är att det inte finns någon båt som drar dig framåt och skapar vågor, istället dras du av vinden med hjälp av en skärm. Detta ger dig möjligheten att hoppa högt på de naturliga vågorna – även om de är väldigt små kan du komma en bra bit upp i luften! Så länge det blåser (och det gör det ofta i Sverige) kan du kiteboarda på i princip vilket vatten som helst. Både brädor och skärmar går att köpa på de flesta vattensportbutikerna i vårt avlånga land. Skärmar finns från cirka 5 000 kronor och uppåt och brädorna ligger i ungefär samma prisklass.

2. Festivalklassikern

Varför gå på en festival när man kan gå på tre?

De flesta har hört talas om “en svensk klassiker”, alltså att springa Lidingöloppet, cykla Vätternrundan och så vidare. En annan klassiker är Peace and love, Sweden rock och Hultsfredsfestivalen.
Ett måste för dig som vägrar att tillbringa sommaren som en åldring. Festivalklassikern börjar i hårdrockens tecken på gränsen mellan Blekinge och Skåne, med andra ord på Sweden rock i Sölvesborg. Festivalen går av stapeln mellan den 8 och 11 juni, en riktig känga i röven är vad vi kan vänta oss mellan dessa datum. Sedan har du 17 dagar att vila upp dig på, därefter drar Sveriges största festival igång. Peace and love-festivalens slagord är mångfald, gemenskap och förståelse, ett koncept som speglar av sig i artistbokningarna – festivalen har helt enkelt något för alla. Dagarna då fred och kärlek värmer upp Borlänge i Dalarna är den 28 juni till den 2 juli. Nu har du knappa två veckor på dig att packa om väskan och införskaffa ett nytt tält, för den 14 juli drar Sveriges genom tiderna mest legendariska festival igång. Hultsfredsfestivalen var så sent som förra året ett minne blott. Efter konkursen var det nog ingen som trodde att vi skulle kunna rulla oss i de småländska gyttjepölarna igen, men några sköna tyskar såg ett ljus i tunneln, köpte varumärket och drog igång hela karusellen igen! Förhoppningsvis har vi många fantastiska regndagar på Hultsfreds ängar framför oss. Hultsfredsfestivalen, som avslutas den 16 juli, avrundar festivalklassikern. Om du ändå inte har du fått nog av varm öl, lera och musik kan du besöka ytterligare nästan 100 festivaler runt om i landet under sommaren.
www.swedenrock.com
www.peaceandlove.nu
www.hultsfredsfestivalen.se

3. Taturera in Slitznyckeln

Visa din klantillhörighet och bli rik
(åtminstone i Slitzdollar) på kuppen!

Tribaler och annat skit kan du glömma. Sommarens stora trend blir utan tvekan Slitz-nyckeln. De tatuerare vi har pratat med har varit helt överens om detta. Det slår till och med AC/DC-loggan. Hänger du på kommer du inte bara med i tidningen, alla med Slitz-loggan tatuerad får en livstidsprenumeration. Word!

4. Ät världens största hamburgare.

Åk till Staterna och frossa som aldrig förr! Världens största burgare är din om du vill, orkar och kan!

New Jersey i USA har inte bara gett oss storheter som Bruce Springsteen och NHL-laget New Jersey Devils, utan dessutom världens största hamburgare! Mästerverket kallas för Mt.Olympus och väger hela 22,5 kilo! Burgaren serveras på restaurangen Clinton Station Diner under årets alla dagar, 24 timmar om dygnet! Lyckas du med hjälp av fyra vänner äta upp den på mindre än tre timmar behöver ni heller inte betala för åbäket. Smaklig måltid!
www.clintonstationdiner.com

5. Gör spontan roadtrip

Sätt dig i bilen eller på cykeln
och dra! Vägen är målet!

Sommarens troligtvis roligaste resa har ingen slutgiltig destination och den kan gå av stapeln i morgon, eller nästa vecka, poängen är i alla fall att den är helt oplanerad. För att den ska gillas som roadtrip måste den pågå i minst fem dagar och du ska färdas åtminstone 100 mil. Det får inte gå mer än en halvtimme från tanke till handling. Det är bara att packa en väska och hämta upp polarna när du kommer på idén, med andra ord från och med nu! Skynda dig att packa ned det du behöver och glöm inte att ta med den kvalitetstidskrift du håller i din hand, det finns nämligen fler punkter på den här listan som du kan bocka av under resan.

6. Kör terräng­skateboar

Glöm asfalt och trappräcken. Att skejta i skogen
och annan svårframkomlig terräng är så rätt i år.

Är du också en sådan som inte kan få nog av extremsporter i alla dess former? I sådana fall ska du fortsätta läsa. Det kanadensiska företaget BPG Werks har tagit fram det häftigaste av häftiga saker när det gäller fart och fläkt. Den så kallade DTV Shredder, eller som vi har valt att kalla den – terrängskateboarden! Tänk dig en blandning mellan en skateboard och en pansarvagn med en ynka gnutta segway i genpoolen så är du på rätt spår. Så i stället för att begränsa dig till räcken och trappor kan du även åka i dundrande fart uppför branta backar, i skogen och på stranden! Denna monsterbräda går att köpa på företagets hemsida för en inte allt för stor peng, så gör det och bli en tvättäkta pansarskejtare!

www.bpg-werks.com

8. Upplev tynglöshet

Ja, du läste rätt. Tack vare företaget Zero G kan man nu flyga utanför gravitationens lagar. Man kan ju undra hur detta går till, svaret på frågan är både enklare och tuffare än man kan vänta sig. Du går ombord på företagets specialbyggda Boeing 727 som fyndigt nog döpts till “G Force One”. Planet flyger i så kallade parabelbanor, ungefär som en konstflygare. Detta gör att du som befinner dig i planet blir helt tyngdlös. Du u pplever 12–15 svängar under flygturen och är då tyngdlös i ungefär sju minuter. Detta kostar 5 000 dollar. G Force One flyger året om i olika delar av USA.
www.gozerog.com

10. Fånga gammelgäddan

 Så fångar du sjöns härskare! Vi tog reda på var
gammelgäddan lurar…

Man brukar säga att tålamodet är en fiskares bäste vän. Visst tänkte vi, men något mer måste väl behövas för att dra upp en rejäl gammelgädda? Eftersom vi själva knappt sett ett flöte försvinna under vattenytan vände vi oss till Martin Falklind, en riktig storfiskare och även chefredaktör för tidningen Fiskejournalen, för att få några grundläggande tips på hur gammelgäddan ska fås att gå sitt öde till mötes.
Hur gör jag för att få en riktig gammelgädda på kroken?
– De flesta har säkert hört att gäddan lurar i vassen, och det stämmer – om du vill ha smågäddor.
 Men vill du fånga en riktigt stor så är det lite annorlunda. När det grunda vattnet blir varmt flyttar de stora gäddorna ut på djupare vatten.
Prova gärna på fem till tio meters djup. Titta på ett sjökort och leta efter uddar, grynnor och djupbranter, där finns bjässarna. Som bete använder du skeddrag, spinnare eller wobbler i storlek tio till tjugo centimeter. Låt betet sjunka till botten innan du vevar in det. Du kan även släpa betet efter båten, se bara till att det är nära botten.
– Ett specialknep under sommaren är att fiska på natten nära land med en så kallad jättespinnare (cirka 30 centimeter lång!). Då blir vattnet lite svalare och gäddorna kommer in lite grundare. De har väldigt svårt att motstå en jättespinnare, lägger han till.
Är det något mer man bör tänka på?
– Ja, ge inte upp om du inte får napp direkt, prova olika beten och
se vad som fungerar, beroende på temperatur och andra förhållanden skiljer det sig från dag till dag. Men generellt på sommaren bör betet ha en naturlig färg, till exempel silver, koppar, brunt eller svart, säger Martin.

11. Grillla en pizza!

Har du ingen fashionabel, trendig vedugn? Lugn, så här tillagar riktiga män en mättande pizza!
Blanda jäst, socker, salt, vatten och olivolja i en degbunke. Rör sedan i lite mjöl åt gången till dess att degen blir fast och elastisk.
Låt degen jäsa i bunken under bakduk i ungefär 25 minuter.
Samtidigt tänder du klotgrillen med briketter (använd inte grillkol då det brinner ut för snabbt). Fördela de glödande briketterna längs kanten och lägg bara ett fåtal i mitten. Placera pizzastenen i mitten av grillen och lägg på locket, stenen måste vara mycket varm innan du lägger på pizzan. Dela degen i fyra lika stora bitar och baka ut dem en och en på ett mjölat bakbord. Tillsätt sedan det du valt att toppa pizzan med, exempelvis tomatsås, ägg, ölstänk och vitlökskorv. Lägg sedan pizzan på tunt bakplåtspapper ovanpå pizzastenen. Upprepa sedan samma procedur med de tre resterande degklumparna och du har fyra fina grillpizzor. Bon appétit!

Fyra rejäla grillpizzor! Ingredienser:
50 gram färsk jäst
två teskedar strösocker
en tesked flingsalt
tre deciliter ljummet vatten
en halv deciliter olivolja
en deciliter durumvetemjöl
drygt åtta deciliter vetemjöl special.

12. Uppfinn en ny hundras

Studera evolutionsteorin –och tillämpa den i praktiken!

Varför inte leka gud i sommar och uppfinna en ny hundras? Taxbernhard exempelvis? Vi ringde Svenska kennelklubben för att se om det var möjligt att avla fram korsningen tax och sanktbernhard.
– Ja, rent tekniskt sett går det. Naturen kommer att göra sitt jobb och se till att den nya hundrasen kan leva ett friskt liv. Dock kan jag inte i min vildaste fantasi tänka mig hur den skulle se ut, och hur ska de para sig?
Tråkigt nog godkänner kennelklubben bara renrasiga hundar så för att få din taxbernard godkänd som ras måste du avla den länge.

13.Flatland skimboarding

Att gå på vatten är omöjligt, men glida går ju!
Från USA kommer surfning i mini-version.

En sport som under många år varit populär i Staterna men knappt synts till här i Sverige (åtminstone inte förrän nu) är skimboarding. Sporten förklaras enklast som en blandning mellan skateboard och surfning. Du åker alltså på vattenytan men i väldigt grunt vatten och kan göra allt från ollies till sköna piruetter. Blir du tillräckligt duktig kan du till och med åka både hopp och rails med din skimboard.

Du startar genom att springa och sedan släppa brädan framför dig i farten. Sedan kommer det trixiga – du ska hoppa upp brädan. Lyckas du med det flyter du fram en bra bit. Funkar i stora pölar, riktigt grunda fontäner eller andra vattensamlingar. Brädan du åker på är en mindre och tunnare variant av en vanlig surfbräda utan fenor. Detta är helt enkelt ett måste att testa för den som har möjligheten. Är du dessutom händig och vill ha ett skönt sommarprojekt kan du försöka tillverka din egen skimboard. Det är enkelt att hitta ritningar på internet och tar inte allt för lång tid om du visar lite tåga och inte har tummen mitt i handen.

14.Klättra i häftiga bergsmiljöer

Du behöver inte resa långt om du bor i södra delen av Sverige för att uppleva riktigt extrem klättring. Närmare bestämt till Bohuslän i området kring Brastad och Lysekil. Där hittar du klättring av världsklass, här kan du även få hjälp av guider under sommaren. Runt Stockholmsområdet finns också en del klippor i Tyresö som kräver en del teknik även om de inte är fruktansvärt höga.

15.Old Style Weekend

Västkusten kliver in i en tidsmaskin när old style weekend sparkar igång!

Allt var bättre förr, särskilt bilar och motorcyklar. Genierna bakom A-bombers insåg det här redan för länge sedan och arrangerar i år den 16:e träffen för sanna 50-talsnostalgiker. Det här är inget bilputsarmöte eller raggarträff utan en tillställning med brutala ”ratrods” som kör i backtävlingar, rockabillyband och snygga milfar med alldeles för mycket läppstift. Biljetten ligger på en femhundring. Sedan är det bara att kliva in i en tidsmaskin som under två dagar tar dig drygt 50 år tillbaka i tiden. A-Bombers Old style weekend är utan tvekan värt ett besök!

16. Ordna festen med hjälp av Facebook

Stå som värd för sommarens fläskigaste
party med hjälp av sociala medier!

Du har bestämt dig för att anordna en sjuhelvetes fest och du vill bjuda in hela stan!
Först och främst måste du leta upp en plats där spektaklet kan hållas, du vill ju inte ha flera hundra okända människor utanför din lägenhetsdörr ivriga att komma in! Vi rekommenderar därför ett öppet fält eller park.
I din inbjudan drar du till med det bästa du kan komma på och som är realistiskt genomförbart, till exempel: det kommer att finnas tio grillar, en DJ samt arrangeras en wet t-shirttävling i vilken stans hetaste tjejer kommer att delta!
Slutligen skriver du bara när och var festligheterna äger rum, skickar inbjudan till hela vänlistan på Facebook och be polarna att vidarebefordra evenemanget. Sen behöver du bara njuta när du ser hur gästlistan växer för var dag som går.

17.Vakna på okänd plats utan kräm i telefonen

Tyckte du att din förra bakfylla var jobbig?
Då ska du testa denna!

Det kan hända den bäste, och det händer med jämna mellanrum. Ett öde som vi vet att många av er kommer att råka ut för i sommar! Som att vakna vid en öde sjö sju mil från civilisation utan skor. Inte en människa i närheten och telefonen är stendöd. Ett äkta äventyr som är alldeles gratis, och ger material till vår insändarsida i ett år framöver.

18.Sommar­skidor i Norge

Bli kung på skidor i sommar. Skidmogulerna Henrik Windstedt och David Kantermo har dragit igång sommarens stora snöfest och kallar det What Skicamp i Folgefonna. Här kommer du att få individanpassad coachning från några av världens absolut bästa skidåkare och du kan vänta dig en vecka med soliga dagar och riktigt häftig skidåkning med kall snö på Folgefonnas glaciär. En glaciär som utan tvekan erbjuder den bästa parken som går att åka så här års! Lägret hålls i tre omgågar mellan den 19 juni och 10 juli och du är där söndag till söndag.

19. Femkamp i sex

Tycker du att sex i en skogsdunge börjar bli tråkigt? Testa något djärvare! Det enda som sätter stopp är din fantasi och eventuellt en pryd flickvän. Här har du en lista du måste beta av, kör hårt!
• Sex i infartsrondell
• Sex på badstrand dagtid
• Sex på bio
• Sex på flyg/tåg/buss (toaletten räknas inte)
• Sex vid/på sevärdhet
( exempelvis ringmuren i Visby,
slottet, treriksröset…)

20. Mountainbike på Åreskutan

Vinterorten är värt ett besök i sommar!
Byt skidorna mot en mountainbike!

Tror du att turistorten Åre i Jämtlandsfjällen blir till ett stort svart hål i och med att snön smälter bort? Då tror du fel. Möjligheterna till utförsåkning är precis lika stora som under vintertid men skidorna byts ut mot cyklar. Åre bike park har ett stort utbud av cykelleder som ringlar sig längs hela Åreskutan. Precis som skidbackarna är lederna anpassade både för nybörjare och mer rutinerade cyklister, så har du aldrig har testat mountainbike förut har du ingenting att oroa dig för, så länge du kan cykla klarar du av åtminstone de enklare lederna. Då hela upplevelsen handlar om utförsåkningen finns möjligheten att ta sig uppför fjället med lift. Har du ingen cykel eller skydd behöver du inte gråta för det, du kan hyra eller köpa allt du behöver till överkomliga priser och med bra kvalitet! Du kan dessutom boka en guide som ser till att du överlever cykelturen.
All information om att hyra cykel och guide finns på aremtb.se.

21. Planka in på backstageområdet

Har du inget festivalpass?
Då har du ingenting att förlora heller.

Att planka in på en festival är som att spela ett datorspel med tre olika svårighetsgrader. Det allra enklaste är inte helt oväntat campingen. Här behöver du bara se upp för vakter och klättra över stängslet, du kan också krypa under, men då bör du ha i åtanke att många pissar längs staketen. Nästa nivå är in på själva festivalområdet, ibland kan man ha tur och hitta ett armband som gått av på marken. Ett annat sätt är att smyga in bakvägen i skydd av en lastbil eller liknande. Den sista och absolut svåraste nivån är att planka in på backstageområdet. Här handlar det mycket om tur. Undertecknad lyckades i sin ungdom bjuda rätt person på tacos, killen var hade ett pass över. Annars får du klättra över stängslet och dricka upp bandens öl innan vakterna hittar dig.

22. Stockåkning

Hylla exotiska gudar genom
att sätta livet på spel!

Att den japanska befolkningen hör till världens galnaste är vid det här laget allmänt känt. Men få saker toppar denna religiösa extremsport: stockåkning. Utspökade i allt från knätofsar till damtrosor kastar sig dårarna utför ett brant stup ridande på en tio ton tung trästock. Vid näst intill varje åktur bryts både revben lårbenshalsar och armar. Titt som tätt krossas även åkare till döds under tio ton massivt trä. Vill du prova? Det enda du behöver är en stor trästock, ett stup, brist på hjärnceller och seriösa självmordstankar. Eller en enkel biljett till Japan…

23.Tratt-fotboll

För dig som alltid velat
delta i handikapp-OS.

Vill du ta dina spontana fotbollsmatcher ett steg till? Testa trattfotboll! Tillverka helt enkelt trattar i papp som fästs med hjälp av gummiband och begränsa på så vis synfältet. Nu är det bara att lira som om du vore Maradona med synfel! Ett bergsäkert sätt att skada sig på. Och riktigt kul!

24. Flyg utan vingar

Sväva några meter ovanför
marken i norrländsk vindtunnel!

Är det en fågel? Är det ett flygplan? Nej det är det inte, och det är inte Stålmannen heller. Faktum är att det är du som flyger, eller åtminstone så svävar du på en kraftig luftstråle i en vindtunnel. Tanken med vindtunneln, som finns i Sundsvall, är att simulera det fria fall som gör fallskärmshoppning så häftigt. Så vågar du inte hoppa fallskärm men vill testa att sväva fritt bör du ta dig till Sundsvall och kontakta vindtunnelföreningen. Du som vill provflyga får en snabb säkerhetsgenomgång och hjälp av skickliga instruktörer, sen är det bara att kasta sig in i vinden och flyga! Själva vindtunneln är cirka 13 meter hög, 16 meter i diameter och du flyger på två till tre meters höjd. Det här är skithäftigt!

25.Kasta någon som för­tjänat det i plurret med
kläderna på

Detta är inte svårare än vad det låter, kasta en idiot i vattnet helt enkelt. Det kan vara din bror, din bäste vän eller med fördel en nyligen anskaffad fiende på en plats som du snart ska lämna.
Någon som stjäl din öl eller stöter på din flickvän förtjänar att åka i vattnet med ett stort plask. Äventyret för dig börjar efter detta. Du riskerar spö och du bör ha ögon i nacken efter detta eftersom du lugnt kan räkna med vedergällning av något slag. Passa därför på dagen innan du sitter på tåget hem!

26. Åk på surfcamp i frankrike!

Fånga vågorna i baguetternas land! Xtravel visar hur du blir vågornas regent.

För sjätte året i rad hyr Xtravel ett stort hus i Frankrikes surfmecka Hossegor och håller under hela sommaren surfcamps där både rutinerade surfare och nybörjare kan hänga med för att fånga fånga vågorna och svälja mängder av saltvatten. Mellan den tredje juli och den fjärde september finns Xtravel i Hossegor med all utrustning som behövs och förhoppningsvis stora och sköna vågor i kombination med strålande sol. Dagarna tillbringas alltså i vattnet under så lång tid som möjligt och därefter käkas middag vid husets pool där det diskuteras allt från brädvax till tsunamivågor. Så både den som aldrig har stått på en surfbräda förr och den som sitter i lineupen varje år är välkommen att hänga med för en vecka i surfingens tecken. Och glöm inte, på surfstranden huserar även la crème de la crème vad gäller brudar i bikini, och de spanar på balla surfare!

27. DRICK VÄRLDENS STARKASTE ROM

Rom är världens just nu populäraste spritdryck. Vanligtvis dricker man gärna lite klenare romsorter, men Bacardi har ett ess i rockärmen, nämligen världens starkaste rom! Den så kallade Bacardi 151 proof är en viktig ingrediens om du vill göra en brinnande drink. Namnet 151 proof kommer från dryckens alkoholhalt som ligger på 75,5 procent, en procent är nämligen två ”proof”.

28. En helg i Arjeplog utan myggmedel.

Visa blodsugarna vem som skrattar sist!

Detta ska du se som en verklig utmaning. Du får hitta på exakt vad du vill, så länge du är utomhus och struntar i myggmedlet. Arjeplog är en liten ort belägen i mellersta Lappland där myggor är vanligare än syremolekyler.

29.HOPPA FALLSKÄRM

Sommaren 2011 är sommaren då du faktiskt gör slag i saken och gör ditt första fallskärmshopp! För visst har du drömt om det? Erkänn? När du kastar dig ut ur planet tar det bara några sekunder innan du faller fritt i 200 kilometer i timmen, därefter vecklas skärmen ut och du har cirka fem minuter på dig att njuta av utsikten och göra dig redo för landningen. Om du vill boka ett fallskärmshopp gör du det enklast via valfri upplevelsedistributör eller genom att kontakta den fallskärmsklubb du tänkt hoppa hos. Det kan göras i bland annat Västerås, Uppsala, Gotland, Kristianstad och Sundsvall. Så fega inte ur nu, ingen kommer ihåg en fegis. Du kommer inte att ångra dig!

30. Kör ATV på Gotland

Alla pratar om hur vackert lanskapet är på Gotland, tråkigt nog brukar man falla för lättjan och nöja sig med en fem minuters titt på ringmuren vid ett besök för att sedan ägna resten av resan åt att gå längs gatorna i Visby. I sommar blir det dock andra bullar, nu finns möjligheten att hyra en fyrhjuling och på så vis med solen i ryggen och vinden i ansiktet se varenda rauk på hela Gotland. Uthyrningen finns i Visby gästhamn där du också kan få en karta där de finaste vägarna och de mest spektakulära sevärdheterna finns markerade. Om du oroar dig för att du inte har MC-kort kan du vara lugn, det behövs inte – det enda som behövs är körkort för personbil. Priset är ringa 995 kronor per dygn, inklusive hjälm.


Dela:Kommentera artikeln

Fråga Johanna
Jag brukar få mejl där både snubbar och töser skriver om r...
Emelie
Triwas färgstarka klockor i grönt och orange har gjort succé ...
Pelle Plast
Hej Pelle Plast heter jag och är världens mest udda skateboardå...

Håll dig uppdaterad om allt i Slitz fantastiska värld.